MuziekenRecht met Play As You Like bij Eurosonic Noorderslag 2017

Play As You Like & MuziekenRecht @ Eurosonic Noorderslag in Groningen en in EPIC Panel

Play As You Like (PAYL) is samen met 10 andere veelbelovende music start-ups genomineerd voor de Buma Meets tech Award. Deze prijs wordt jaarlijks op Eurosonic Noorderslag in Groningen uitgereikt. Noorderslag is hét congres voor de muziekindustrie in Nederland en Europa. MuziekenRecht is er trots op dat wij het PAYL-concept van Globaltainment terzijde staan met juridisch advies inzake intellectueel eigendomsrecht, waaronder muziekrechten.

Het innovatieve Play As You Like concept van Globaltainment staat op Eurosonic Noorderslag en voorziet in betere toegang tot legale audio content voor consumenten.

Het innovatieve Play As You Like concept van Globaltainment staat op Eurosonic Noorderslag en voorziet in betere toegang tot legale audio content voor consumenten.

Music & tech start-ups

Op vrijdag 13 januari 2017 worden de concepten in de Oosterpoort gepitched aan een deskundige internationale jury, die dit jaar bestaat uit Todd Hansen (Head of conference - South by Southwest SXSW), Wim van Limpt (CEO - Buma/Stemra), Asa Carild (Business Development – ICE services), en Ralph Simon (CEO – Mobilium Global). Play As You Like gaat bij gelegenheid van het start-up pitch programma de concurrentie aan met Currents, EventGauge, Guts, Kwettr, Plugify, Radio Radar, Record Bird, SoundAppraisal, Tootoot en Vryam.

Inhoud PAYL-concept

Het integrale concept Play As You Like kent 3 modules. @LiveConcerts: bij de podia wordt een nieuw inkomstenmodel geïntroduceerd. Een onderdeel daaruit is het live streamen (of later on demand) naar een besloten én betaald platform genaamd @ViewConcerts. Na bewerking is de concertfile als audio on demand beschikbaar in een eveneens besloten en betaald platform genaamd @Listen2Concerts. Vrij vertaald het uitje naar het (pop)podium waar de artiesten spelen, een streaming service zoals Spotify of Apple Music en een audiovisuele kijk- en luisterfaciliteit à la Netflix. Dit alles in 1 bedrijfsvoering

Met Play As You Like maken wij live muziek voor iedereen laagdrempelig, bij (pop)podia, thuis, onderweg of waar dan ook.
— Mieke Boots, co-founder Globaltainment
Eurosonic Noorderslag Logo.jpg

Evenwichtige compensatiesystemen

Daarbij een nieuw verdienmodel voor de muziekindustrie met 1 loket rechtenafdracht. Het idee daarachter is transparantie en hogere opbrengsten voor alle belanghebbenden, middels een 1 loket systeem (anti versnippering) en een holistische aanpak (alle rechtenlagen). Dit maakt bovendien multi-territoriale licentieverlening (internationale clearance) mogelijk, brengt transactiekosten en omlooptijden drastisch omlaag en resulteert in gestroomlijnde vergoedingsmechanismen en evenwichtige compensatiesystemen.

Big data en blockchain technologie

EPIC Panel - Nieuw Verdienmodel en Verdeelmodel voor de Live Muziek

EPIC Panel - Nieuw Verdienmodel en Verdeelmodel voor de Live Muziek

Hierbij wordt gebruik gemaakt van big data alsook van state of the art internetportals met opt in en opt out systeem waarin kan worden geanticipeerd op contractuele wijzigingen binnen het auteursrechtenspectrum. In een later stadium eveneens van blockchain technologie, mocht dat standard practice worden binnen de industrie.

Toegang tot legale content voor consumenten

Iedereen in de keten gaat er door deze allesomvattende aanpak op vooruit, waaronder artiesten, platenlabels en pop-podia. De ISP’s worden voorts voorzien van meer legale content. Consumenten op hun beurt krijgen betere toegang tot legale content. Een win-win situatie dus. Licenties van Buma/Stemra en Sena zijn inmiddels op zak!

Nieuw geluidsformaat

Kers op de taart is de introductie van een nieuw geluidsformaat: Sounds As You Like (SAYL). Naast wav, mp3, flac, en aif maakt het PAYL systeem gebruik van een nieuwe hi-resolution audio codec, de .sayl. Dit betreft een innovatief soundformaat waarbij de consument als mixer achter de knoppen zit, en losse sporen apart kan laten klinken of naar voren of terug in de mix kan zetten. Ook dit staat garant voor een unieke geluidsbeleving.

Door de pitch in juni 2015 voor Neelie Kroes (voormalig special envoy Startup Delta) hebben de gesprekken om de rechten 100% dekkend te krijgen een vlucht genomen.
— Henk Pestman, co-founder Globaltainment

 

EPIC Panel - Nieuw Verdien- én Verdeelmodel voor de Live Muziek

MuziekenRecht met Play As You Like bij Eurosonic Noorderslag 2017

MuziekenRecht met Play As You Like bij Eurosonic Noorderslag 2017

Voor het vierde achtereenvolgende jaar vindt ook de Europese Entertainment Production & Innovation Conference (EPIC) onderdeel uit van Eurosonic Noorderslag. Op donderdag 12 januari om 16.30u zal het innovatieve Play As You Like concept in het Hampshire Hotel Groningen Centre worden toegelicht en bediscussieerd, voor een publiek bestaande uit zowel producenten, producers, organisatoren, technici locatieverstrekkers als ook leveranciers binnen de evenementenindustrie. Het panel zal onder meer bestaan uit Alan Luring, Jessica Kroeske en Mauritz Kop. Henk Pestman en Mieke Boots (beiden de co-founders) verzorgen de presentatie en paneldiscussie met het publiek.

 

Play As You Like in gesprek met alle stakeholders

MusicaJuridica begeleidt talloze startende bedrijven en scale-ups, zoals online platforms en muziekdiensten. Uniek aan het Play As You Like-concept is het feit dat deze start-up de afgelopen drie jaar met alle stakeholders in het veld om de tafel is gaan zitten. De founders zijn werkelijk met de gehele keten in gesprek gegaan. Denk daarbij aan Buma/Stemra, Sena, Norma, Voice, Brein,de NVPI en de grote platenmaatschappijen en uitgevers zoals Universal, Sony,Warner maar ook STOMP (Stichting Onafhankelijke Muziek Producenten), het indie-platform binnen de NVPI. Podia zoals de Vorstin te Hilversum, Q-Factory in Amsterdam en Stichting Podia Harderwijk is eveneens mee gesproken, ISP’s zoals Ziggo en zelfs opnamestudio’s zoals, Soundwise in Amsterdam en de befaamde Wisseloord Studios te Hilversum.

Ons panel op Noorderslag: Entertainment Production & Innovation Conference (EPIC). Vlnr Alan Luring, Mieke Boots, Kees van Weijen, Henk Pestman, Jessica Kroeske en mr. Mauritz Kop

Ons panel op Noorderslag: Entertainment Production & Innovation Conference (EPIC). Vlnr Alan Luring, Mieke Boots, Kees van Weijen, Henk Pestman, Jessica Kroeske en mr. Mauritz Kop

Ook Brussel en Den Haag worden erbij betrokken

Last but not least werden ook verschillende ministeries in politiek Den Haag bezocht, is de Raad voor Cultuur van de plannen op de hoogte gesteld, het College van Toezicht Auteursrechten is geconsulteerd en kwam er ook zelfs een afvaardiging van het Europees Parlement te Brussel bij hen op bezoek in Hilversum. Wij waren in elk geval onder de indruk van deze grondige en gestructureerde aanpak.