Blog over muziekrechten: Your Music On iTunes !

Je eigen muziek op iTunes, Deezer en Spotify

Om je muziek op iTunes, Spotify en Deezer te krijgen maak je gebruik van digitale distributeurs of aggregators. Van deze distributeurs is Tunecore de grootste, daarna komen CD Baby, Nimbit, BFM, IODA en The Orchard. CD Baby kent een eenmalige fee in combinatie met een percentage van je sales, Tunecore een distributie fee met een jaarlijks terugkerende maintenance fee van $10 (singles) of $50 (albums). Tunecore houdt derhalve niets in van je verkopen, CD baby 10%. Bij Tunecore is de upc gratis, bij CD Baby betaal je een fee. Beide kunnen isrc codes voor je genereren maar het is natuurlijk beter om ze zelf aan te leveren.

Non-exclusieve en opzegbare distributie

Je eigen muziek op iTunes Deezer en Spotify

Je eigen muziek op iTunes Deezer en Spotify

Als je veel verwacht te verkopen is Tunecore dus voordeliger. Als je weinig verwacht te verkopen is CD Baby of Nimbit aan te raden. Ook als je snelheid wilt (binnen 48 uur op iTunes wereldwijd) zou ik voor Tunecore gaan. Tunecore en CD Baby keren beide minimaal maandelijks uit. Lees van te voren wel goed de voorwaarden en de FAQ door. Distributie is in ieder geval non-exclusief en opzegbaar, dus je bent niet aan 1 aggregator gebonden voor de rest van je leven. Daarnaast behoud je alsvanzelfsprekend je copyrights, al is het aan te raden deze van te voren vast te leggen.

Echte CD's

Bij zowel Tunecore als CD Baby kun je ook echte cd's verkopen, via Amazon on Demand/ Createspace of bijvoorbeeld Kunaki kun je ze zelf laten maken. Mogelijkheden te over. Verkopen kan bijvoorbeeld ook bij Discogs, of op al deze platforms tegelijk - distributie is immers non-exclusief.

Zelf kun je je muziek verder nog promoten op sites als SoundCloud, ReverbNation, Bandcamp, R&R, Youtube, Virb en TheSixyOne. Met name widgets werken erg goed. Daarmee kun je traffic naar iTunes en natuurlijk je eigen site genereren. In iTunes zelf kun je met PING aan de gang, dat is een soort in house Myspace of Facebook.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op!