MusicaJuridica opent nieuwe vestiging Keizersgracht Amsterdam

Nieuwe kantoorlocatie midden in onze hoofdstad

MusicaJuridica opent een nieuw vestigings- en bezoekadres aan de Keizersgracht 391a, misschien wel één van de mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. En we hebben goede koffie... Vanaf 1 juli 2018 kunt u hier terecht voor juridische intakes, inhoudelijk overleg, contractonderhandelingen binnen de muziekindustrie, het oprichten van bedrijven, screening van overeenkomsten, internationaal uitrollen van uw platform en meer. Bezoek op afspraak – gebruik het contactformulier.

Fysieke aanwezigheid is een absolute must

Mr. Mauritz Kop over de nieuwe vestiging: ‘het betreft een geweldig representatieve kantoorruimte op een fantastische locatie midden in onze hoofdstad, die bovendien zeer goed bereikbaar is. In de nabijheid van tal van internationaal opererende financiële en creatieve bedrijven, uitgeverijen en culturele instellingen: precies onze doelgroep. Fysieke aanwezigheid bij het onderhouden van contacten met onze cliënten en zakenpartners is een absolute must. Deze vestiging, met de uitstraling en allure van de Keizersgracht maakt dat mogelijk.

Meer lezen

CPO Seminar Muziek & Recht Concertgebouw Amsterdam

Postacademisch onderwijs aan advocaten, rechters en hoogleraren over het muziekrecht

Op maandag 16 april 2018 organiseerde het Centrum voor Postacademisch juridisch Onderwijs (CPO) van de Radboud Universiteit Nijmegen een seminar over het Muziekrecht. Ik gaf daar een postacademische cursus muziekrechten en muziekcontracten. Het CPO verzocht mij enkele maanden eerder om de cursus ook muzikaal te omlijsten. In het Concertgebouw in Amsterdam. Hieronder een terugblik op dit bijzondere juridische event.

Het was me al snel duidelijk: voor deze cursus was veel muziek nodig.

Publiek Domein Quiz

Mijn idee voor de Publiek Domein Quiz was als volgt: Ons CPO ensemble zou live enkele bekende thema’s van klassieke en populaire muziekwerken aan het publiek voordragen. De cursisten moeten vervolgens raden om welk stuk het gaat en wie de componist is. Zodra we er achter zijn gekomen wie de componist is, mag het publiek haar hand opsteken als men denkt dat het werk zich in het publiek domein bevindt, of dat het in Nederland nog wordt beschermd door het auteursrecht. We deden dit in 2 blokken, 1 voor de pauze en 1 na de pauze. In de pauze speelden we integraal:

O Magnum Mysterium - Tomás Luis de Victoria (Spanje, c. 1548 - 1611). Publiek domein.

Er moest dus een klein orkestje komen. Het lukte gelukkig om een kwartet samen te stellen dat bestond uit 2 beroepsmuzikanten en 2 dubbelgeschoolde juristen. Dit ensemble - met op papier een ongelooflijke staat van dienst - deed mij ergens denken aan het Prinsengrachtensemble, waarvan ik 25 jaar geleden met veel plezier deel uitmaakte. Ook als klarinettist. En ook interdisciplinair in die zin dat het bestond uit (tamelijk) muzikale juristen.

Meer lezen

Coveren, bewerken en vertalen van bestaande liedjes mag dat zomaar?

Coversongs - heb ik toestemming nodig van de auteursrechthebbenden?

Voor het opnemen of uitvoeren van de akkoorden, zanglijn en liedtekst van een bestaand liedje waarop nog auteursrechten rusten is er altijd toestemming nodig van alle betrokken rechthebbenden. Dat zijn de componist, tekstdichter en de uitgever. Voorafgaande toestemming bij het coveren, bewerken of vertalen van een bestaand liedje is de hoofdregel.

Kan ik die cover vervolgens op streamingdienst Spotify zetten?

Spotify heeft in Nederland afspraken met Buma/Stemra en met publishers gemaakt over covers. Het moet dan wel een 1 op 1 100% dezelfde versie zijn. Die afspraken, met een moeilijk woord licenties, maken het mogelijk dat artiesten een cover van een bekend popliedje op Spotify zetten, zonder dat zij daarvoor van te voren toestemming hoeven te vragen aan de componist en de tekstdichter. Die toestemming is namelijk al collectief gegeven, ofwel door de collectieve rechtenorganisatie van de auteurs, ofwel door hun uitgeverijen.

Artiesten moeten dan wel bij het uploaden van de track aangeven wie de oorspronkelijke bedenkers zijn van een liedje. Zodat die bedenkers geld ontvangen voor hun auteursrechten.

Meer lezen

Lezing Muziek en Recht Utrecht Law College Tilia

Module Muziek en Recht Utrecht Law College

Gemotiveerde studenten bij de module Muziek & Recht die ik op 3 april 2018 gaf aan Utrecht Law College, in het statige universiteitsgebouw op Janskerkhof 2-3a. Wij mochten de aftrap geven in een reeks van 6 colleges over muziek en recht, georganiseerd door Trivium, dat onderdeel is van ULC Tilia. Utrecht Law College is het honoursprogramma van de rechtenfaculteit van Utrecht University.

Trivium: Extra ambitieuze studenten tijdens college muziekrecht

Trivium is een onderwijscommissie, die zorg draagt voor onderwijsverdiepende activiteiten. Daarvoor kan een beperkte, geselecteerde groep studenten zich inschrijven: vol is vol. De extra ambitieuze studenten van Trivium waren - geheel naar verwachting - in staat om verstandige en relevante vragen te stellen over deze complexe materie, tijdens en na afloop van deze extra curriculaire activiteit. Net zoals vorig jaar bij de lezing muziekrecht aan Leiden Law School.

Meer lezen

Spotify op het werk, mag dat?

Zakelijk gebruik van streamingdienst Spotify

Het gebruik van Spotify als streaming service in een winkel, restaurant, café of kantoor is niet toegestaan. Het probleem is een kwestie van de juiste muzieklicenties voor zakelijk gebruik. Op muziek rusten namelijk intellectuele eigendomsrechten en voor het gebruik daarvan is toestemming nodig. De toestemmingen die er momenteel liggen bieden geen dekking voor legaal gebruik van Spotify op het werk. De muzieklicenties bieden in Nederland slechts toestemming voor persoonlijk gebruik.

Meer lezen

Music Licensing in The Netherlands: Movies and Games

Whenever you intend to use copyrighted (usually non-public domain) music in your video game or motion picture, you need permission. It’s all about various layers of music rights. This article provides some insight in the legal aspects of music licensing, or ‘getting music permission’ in The Netherlands.

Licensing Music for Games, TV or Movie

The process of licensing music from multiple copyright holders, across multiple territories with different jurisdictions, can be a real challenge. Therefore, the purpose of this article is for you to get familiar with at least the basics of music copyright clearance.

Meer lezen

Auteursrechten na echtscheiding

Wat gebeurt er met mijn auteursrechten en exploitatierechten na een echtscheiding?

U bent een succesvol schrijver, app-ontwikkelaar, kunstenaar, tekstdichter of componist en produceert regelmatig werken van betekenis. U bent getrouwd, heeft een geregistreerd partnerschap of woont samen. Maar op enig moment is de liefde voorbij. U en uw echtgenoot of partner besluiten uit elkaar te gaan.

Een echtscheiding is in emotioneel opzicht al ingrijpend genoeg. Daarnaast moet er vaak ook nog een verdeling plaatsvinden van de gezamenlijke goederen; een complexe aangelegenheid die tot aardig wat spanningen en onzekerheden kan leiden. Een belangrijke vraag is wat een scheiding betekent voor uw auteursrechten

Uit artikel 1 en 2 van de Auteurswet volgt dat een auteursrecht (het uitsluitende recht van een maker om zijn werk openbaar te maken en te verveelvoudigen) een goed is in de zin van artikel 3:1 Burgerlijk Wetboek. Dit laatste artikel bepaalt dat ‘Goederen zijn alle zaken en alle vermogensrechten’.  

Meer lezen

Tussen bitcoins en beats: Blockchain als revolutie in de Muziekindustrie

Blockchain in de picture

Steeds vaker wordt er gesproken over het nog betrekkelijk onbekende en met veel mysterie omklede fenomeen ‘blockchain’. Sommigen zijn ervan overtuigd dat deze technologie een revolutie in de muziekindustrie teweeg kan gaan brengen. Er is inmiddels al mee geëxperimenteerd door artiesten als Imogen Heap en DJ Hardwell.

Maar wat is deze blockchain-technologie eigenlijk en wat zijn Smart Contracts? Wat zouden blokketens kunnen betekenen voor de muziekbranche en wat is er zo revolutionair aan? We zetten het hieronder voor u op een rij.

Meer lezen

Lezing Muziekrecht Universiteit Leiden

Clevere ELSA studenten

Clevere studenten bij de lezing muziekrecht die ik gisteren gaf aan Leiden Law School. De extra gemotiveerde studenten van Europese studievereniging ELSA waren - geheel naar verwachting - in staat om goede vragen te stellen tijdens en na afloop van deze onderwijsverdiepende activiteit, waardoor er een interactief geheel ontstond. Net zoals vorig jaar bij het Utrecht University College.

Dank aan het bestuur van ELSA voor de aangename ontvangst en de foto's.

mr. Mauritz Kop

Meer lezen

Wat is Muziekplagiaat?

Plagiaat in popmuziek, dance en klassiek

Er is sprake van muziekplagiaat wanneer een liedje een gedeelte van de akkoorden of de tekst overneemt van een ander muziekstuk, waarop auteursrechten rusten. Plagiaat is dan een schending van het auteursrecht van de oorspronkelijke maker.

Dat liedje heeft daardoor wettelijk gezien geen eigen, oorspronkelijk karakter, maar is ontleend aan een ander, auteursrechtelijk beschermd werk. Of op een bepaald liedje auteursrechten rusten is afhankelijk van een aantal zaken. Bij plagiaat voldoet een werk niet aan het originaliteitsvereiste.  

Meer lezen